Kategorier
Att bli fri Identitet Skrivande

Självsabotörer del 2

(Här hittar du Del 1)

 Möt några av mina framstående självsabotörer:

  • Snälla Snilla – alias Snällhetssabotören. Snälla Stina har inga egna behov, annat än att bli uppfattad som snäll, och hon tycker inte att jag ska ha några egna behov heller utan helt fokusera på att vara andra till lags. Vad jag vill kommer i sista hand.
  • Perfekta Pia – alias Perfektionisten. För Perfekta Pia blir ingenting någonsin tillräckligt bra för att visa upp för en kritisk omvärld. Jag blir aldrig riktigt färdig att ta nästa steg.
  • Ivriga Inga – alias Splittraren. Ivriga Inga ser möjligheter överallt och flyger som ett överstimulerat bi från den ena blomman till den andra utan att ta sig tid att suga upp nektar någonstans. Jag splittrar min energi.
  • Stackars Stina – alias Offerkoftan. Det är alltid synd om Stackars Stina och hon har alltid goda ursäkter för varför hon inte går vidare eller blir färdig. Stackars mig, jag kan ju inte hjälpa att alla /omständigheterna är emot mig.
  • Jante Jantelag – behöver ingen närmare presentation. Inte ska väl jag… Jante Jantelag talar till min rädsla. Vem är väl jag att förhäva mig och tro att jag är något.
  • Trisse Upptrissare – alias Maximeraren. Det är mycket just nu. Och allt ska göras på ett optimalt och effektivt sätt med bästa resultat. Trisse Upptrissares tilltro till min simultankapacitet är oändlig och han tycker att jag mycket väl i en och samma stund kan delta i ett möte via Zoom, svara på mail i telefonen, planera eftermiddagens kurs i huvudet och motionera benen genom diskreta tåhävningar. Tills jag kollapsar vill säga; då slinker han undan med svansen mellan benen.

En självsabotör har alltid en orsak till sin existens. Mina mest ljudliga sabotörer känns i alla fall djupt rotade i min uppväxt och den självkänsla eller brist på självkänsla som jag har utvecklat under livet. Om jag djupt inne känner att jag inte förtjänar att lyckas så kommer jag på ett subtilt sätt att försöka se till att jag inte lyckas. Så att förändras handlar inte bara om att justera yttre beteenden eller medvetna tankar, utan är mycket mer genomgripande än så. Det är därför det kommer att ta tid att förändras.

Jag behöver ta mig tid till självreflektion och till att observera mina tankar och mitt beteende så att jag bättre förstår mina underliggande behov, önskningar och rädslor.

Jag tror att det är viktigt att inte göra för mycket på en gång utan att förändra en liten sak i taget. För varje liten förändring jag lyckas med växer min självkänsla och min observationsförmåga finslipas. När jag lär mig att känna igen en självsabotör lär jag mig samtidigt något om hur jag gör för att känna igen självsabotörer generellt och kan börja förändra mina mönster så sakteliga.

Testa dig själv i följande quizz som jag har satt ihop!

Dela gärna resultatet och quizzet!

Dela eller gilla detta innehåll:

2 svar på ”Självsabotörer del 2”

Ack, jag har fortfarande inte lärt mig sålla och begränsa bland alla val. Utmattningen lurar fortfarande bakom hörnet…
Jag är glad för inspirationen du ger Erica, kanske jag klarar att en dag ta tag i någon av självsabotörerna och hitta harmonin i tillvaron!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *