Kategorier
Att välja

Novemberutmaning: Utforska din egen valprocess och kom till skott med att välja! Del 1

Utmaning att under en månad utforska sin egen valprocess. Första veckan går ut på att identifiera en valsituation och de alternativ som finns att välja mellan.

Dela eller gilla detta innehåll:

Din utmaning för första veckan: Välj en valsituation i ditt liv och identifiera de olika alternativen.

Din utmaning för andra veckan:  Utvärdera alternativen med hjälp av rationella metoder.

Din utmaning för tredje veckan: Utvärdera alternativen med hjälp av intuitiva metoder.

Din utmaning för fjärde veckan:  Fatta ett beslut att välja ett av alternativen och välja bort de övriga!

Inför varje vecka föreslår jag några resurser och metoder för att utföra veckans uppgift och i kommentarerna här på bloggsidan är alla välkomna att dela ytterligare resurser, metoder, tankar och erfarenheter som vi använder för att hjälpa oss att komma vidare i valprocessen. På så sätt kan vi tillsammans bygga upp en resursbank att hämta hjälp ur i kniviga valsituationer.

Jag hoppas du vill vara med!

Välj en valsituation i ditt liv och identifiera de olika alternativen

Uppgiften låter kanske enklare än den är.

Fundera över alla små och stora vägkorsningar du står inför i livet, alltifrån huruvida du ska färga håret blått, blont, svart med orange slingor eller låta det ha kvar sin naturliga färg till om du ska säga upp dig från jobbet för att starta ett eget nischat företag där du säljer kökshanddukar med handbroderade livsbejakande citat av Nietzsche, eller kanske bara byta arbetsgivare.

Välj en av dem där det känns rimligt för dig att fatta ett beslut inom en månad och där du känner att du kan leka en allvarsam lek med att utforska olika sätt att komma fram till ett beslut om vad du ska välja och vad du ska välja bort.

Nästa steg är att identifiera vilka de olika valalternativen är. Står valet mellan att jobba kvar på ditt nuvarande jobb och att starta eget broderiföretag för Nietzschecitat? Eller står valet mellan att jobba kvar och att säga upp dig, no matter what? Eller står valet kanske mellan att jobba kvar, att söka nytt jobb (hos arbetsgivare Acme) och att starta eget (inom nischen onlinebarnvakter)? Undvik vagheter. Formulera dina valmöjligheter så precist som möjligt. Först då blir det praktiskt möjligt att utvärdera dem.  

Tänk dig en bukett rosor där varje ros innebär en möjlig framtid. För att kunna stå där med en enda ljuvlig oskadd ros den 1 december, behöver du kunna plocka bort de andra rosorna med viss precision.

Så ta dig tid till att identifiera rosorna, även om de har taggar som du sticker dig på under processen.

Fortsättning följer nästa vecka! Läs del 2 här.

Ensam ros, illustrerar att  precisera valalternativen.
Dela eller gilla detta innehåll:

2 svar på ”Novemberutmaning: Utforska din egen valprocess och kom till skott med att välja! Del 1”

Jag har en ständigt pågående inre valprocess angående följa vad jag själv innerst inne vill och behöver eller låta mig påverkas av andras behov och viljor. För mig är det viktigaste just nu för det färgar hela mitt mående och liv av dessa jämt återkommande små men viktiga ställningstagande.
Idag t ex ska jag åka till kusten med två vänner och äta lunch tillsammans. Jag vill gärna vandra längs vattnet innan maten medan en av vännerna ser och hör dåligt och går dåligt och har av naturliga skäl svårt att hålla vanlig vandringstakt. Jag slits mellan alternativen att hålla honom sällskap och att kunna sträcka ut i egen takt trots han är förberedd på att jag vill ta den där vandringsturen. Den tredje av oss vandrar alltid på i egen takt och mår bra av det.
Denna utflykt börjar bli en vana och det är på den synskadades initiativ. Jag har valt olika strategier varje gång men mår dåligt av vad jag än väljer. Till saken hör att jag sällan kommer till kusten och därför vill njuta maximalt av stunderna där.
Mitt mål är att hitta en lösning så jag kan känna harmoni i mina val utan att behöva känna dåligt samvete varken för andra eller mig själv! Verkar just nu ouppnåeligt… men kanske Ericas initiativ här kan hjälpa processen på traven? 🙂

Vill studera.
Vet inte hur att finansiera.
Vet att jag inte kan välja bort studier.
Det är dags nu. Inte senare.
Funderar på ekonomiska alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *