Kategorier
Att välja

Novemberutmaning: Utforska din egen valprocess och kom till skott med att välja! Del 2

Din utmaning för första veckan: Välj en valsituation i ditt liv och identifiera de olika alternativen.

Din utmaning för andra veckan:  Utvärdera alternativen med hjälp av rationella metoder.

Din utmaning för tredje veckan: Utvärdera alternativen med hjälp av intuitiva metoder.

Din utmaning för fjärde veckan:  Fatta ett beslut att välja ett av alternativen och välja bort de övriga!

Inför varje vecka föreslår jag några resurser och metoder för att utföra veckans uppgift och i kommentarerna här på bloggsidan är alla välkomna att dela ytterligare resurser, metoder, tankar och erfarenheter som vi använder för att hjälpa oss att komma vidare i valprocessen. På så sätt kan vi tillsammans bygga upp en resursbank att hämta hjälp ur i kniviga valsituationer.

Din utmaning för andra veckan:  Utvärdera alternativen med hjälp av rationella metoder.

Har du någon gång försökt hitta en speciell affär i ett stort köpcentrum utan att lyckas? Och när du äntligen hittar en orienteringskarta där affären finns utmärkt så saknas den lilla röda ”Du är här!”-pricken? Så frustrerande, för du har fortfarande ingen aning om hur du ska hitta affären eftersom du inte vet var du själv befinner dig i förhållande till den. Utan att veta var du är, kan du inte använda kartan.

Så tror jag det är också i livet i stort. För att kunna komma dit vi vill i framtiden måste vi först veta var vi befinner oss just nu. Därav förra veckans utmaning. Om du har följt utmaningen så har du vid det här laget en ganska klar orienteringskarta över ditt ”köpcentrum”.

På den orienteringskarta du har ritat upp har du valt ut flera potentiellt intressanta affärer; du har kollat upp var de ligger, deras prisnivåer, deras utbud, mm. Du vet dessutom exakt var den röda pricken är, det vill säga var du befinner dig och hur din livssituation ser ut just nu. Du befinner dig i ett gott utgångsläge föRr att övergå till att börja utvärdera vilken av affärerna du omsider ska välja att handla från.

Den rationella beslutsmetoden

Den här veckan ska vi utvärdera alternativen med hjälp av rationella metoder. Det vanligaste och enklaste sättet är att för varje alternativ skriva en för- och emot-lista, två spalter där en har ett plustecken och den andra ett minustecken som rubrik, och sedan lista för- och nackdelar för respektive alternativ. Sedan väljer man det alternativ som verkar ha flest plustecken och minst antal minustecken. Men det kan lätt bli fel. Olika plus- eller minustecken kan ha olika tyngd. Om jag söker jobb kanske det inte är självklart att löftet om tillgång till tjänstebil i ett av alternativen väger upp nackdelen att jag då måste flytta till Arvidsjaur och familjen kan inte flytta med.

Ett sätt att nyansera för- och emot-listan är att göra en tabell där du skriver de olika alternativen längs ena axeln och längs den andra axeln listar du kriterier som är viktiga för dig. Sen ger du ett siffervärde mellan 1 och 5 till alla rutor i tabellen. För extra tungt vägande kriterier kan du ge ett siffervärde mellan 2 och 10 istället. Sen multiplicerar du sifforna för varje alternativ för sig (inte adderar!). På så sätt får du en (kanske överraskande) slutprodukt som kan ge en fingervisning om hur alternativen står sig i förhållande till varandra och vad du önskar få ut av dem.

För att få det mesta ut av beräkningarna bör du allra först lägga krut på att tänka igenom och formulera dina kriterier och värderingar. Gör sedan tabellövningen och se vad resultatet blir! Om du har många alternativ, ta de tre med de högsta resultaten och väg dem emot varandra i en ny tabell med mer finstämda kriterier.

Ett exempel

Här är mitt provexempel där jag utvärderar fyra möjliga framtida boendeorter.

Alternativ/kriterier  Behagligt klimatLåga levnads-omkostnaderGod livskvalitetMeningsfulla sociala sammanhangBra ställe att bli gammal på.Produkt
Bo på M54524800
Bo i L2133472
Bo i A2541140
Bo i F31543180

Förbluffande stora skillnader! Jag tar med mig resultatet och kommer att plocka fram det igen i fjärde veckan då det är dags att göra en sammanfattande avvägning för att kunna fatta ett beslut.

Vill du läsa mer detaljerat om denna metod, som går under namnet ”rational decision making model” så rekommenderar jag följande sida: https://allmindtools.com/rational-decision-making-model/

Vad finns det mer för verktyg och metoder? Massvis!

Här är en länk till en sida med fler förslag och tips på vidare läsning https://jamesclear.com/decision-making.

Vad är din favoritmetod för att på ett logiskt och rationellt sätt utvärdera och väga olika alternativ mot varandra? Dela i kommentarerna och låt oss bygga upp en kunskapsbank. De intuitiva metoderna griper vi oss an nästa vecka.

image of a brain and jigzaw puzzle pieces
BIld av mohamed Hassan från Pixabay
Dela eller gilla detta innehåll:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *